Psychische klachten Spijkenisse
Psychische klachten Spijkenisse
Spijkenisse en omgeving is het werkterrein van counselor Truus Hofstede
Ik werk met mensen die tijdelijk een psychisch probleem ervaren en graag hulp en begeleiding willen in de volgende situaties.
Algehele somberheid, down gevoel of depressie.
Je voelt je gedurende een langere periode somber. je hebt weinig tot geen energie en je hebt moeite met het leven zoals het nu gaat. Dit kan zijn naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis zoals verlies van een persoon, een baan of huisdier maar het kan ook zijn dat je niet precies weet waar het nou vandaan komt maar dat je merkt dat je al langere tijd niet lekker in je vel zit en alles zo moeizaam gaat. Je kan hierbij last hebben van niet je bed uit kunnen komen, oververmoeidheid, slecht of teveel slapen, gevoel van zinloosheid en leegte, passiviteit, gebrek aan energie, lamlendig voelen of depressie.
Stress, prikkelbaarheid, gespannenheid of burnout.
Als je last hebt van spanningen op het werk, tijdens een studie of binnen een relatie. Je bent het plezier in wat je doet kwijt of het lukt je maar niet om dingen gedaan of af te krijgen,je bent misschien te lang met iets bezig zijn en het kost je enorm veel energie. Het kan zijn dat je je rusteloos voelt, voortdurend gespannen bent en slecht slaapt. Voortdurend het gevoel hebben onder druk te staan, van alles te moeten doen. Je kan hierbij last hebben van hartkloppingen, benauwdheid, gejaagdheid, emotionele uitbarstingen, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk, eczeem, allergie, hoofdpijn, nek en schouderklachten of maag/darm klachten.
Angstklachten, faalangst, terugkerende nachtmerries
Wanneer je last hebt van angsten. Angst om contact te maken, in grote groepen te zijn, de straat nog op te gaan. Angst en vrees om examens te doen of een prestatie te moeten leveren. Bij nachtmerries en terugkerende angstgevoelens in specifieke situaties. Moeite met het maken van keuzes of telkens geplaagd worden door nare gedachten. Je kan last hebben van hartklachten zoals hartkloppingen, benauwdheid, zweten, trillen, slaapproblemen, nek, rug en schouderklachten, buikpijn, maag/darm klachten en een droge mond.
Boosheid, wrok, woede of agressie problemen.
Blijvende of telkens terugkerende boosheid. Moeite met het beheersen van agressieve gevoelens, vasthouden van haatgevoelens en wrok. Je merkt dat je telkens weer emotioneel wordt en de controle verliest. Je blijft rondlopen met nare gevoelens en kan deze niet loslaten. Dientengevolge kan je last hebben van hartklachten, hoge bloeddruk, hoodfpijnklachten, maagklachten en stijve spieren of gewrichten en bevind je je nogal eens in een conflictsituatie of confrontaties.
Problemen in de relatie met anderen (partner, omgeving,werk, gezin).
Ouderschap, stiefouderschap, relaties met ouders of kinderen. Moeite om relaties aan te gaan, relaties te onderhouden, contact te maken, vriendschappen te behouden of jezelf te blijven binnen een relatie. Moeite om grenzen aan te geven, assertief te kunnen zijn, dingen kunnen zeggen zonder te kwetsen, behoeften aan te geven en helder krijgen wat je wilt in een relatie. Problemen met pesten of pestgedrag. Hierbij kunnen klachten optreden als misselijkheid, overgeven, benauwdheid, buikpijn, maag/darmklachten en huidaandoeningen.
Emotionele verwerking bij verlieservaringen.
Het leven opnieuw oppakken na een verlieservaring zoals bij een echtscheiding, relatiebreuk of door een overlijden. Leren van loslaten van gebeurtenissen en hoe nu verder. Bij zich herhalende situaties die belemmeren in het “hier en nu” en het omgaan met problematische ervaringen vanuit het verleden. Omgaan met heftige gebeurtenissen in het heden. Hulp en begeleiding bij het verwerken van een ernstige ziekte of lichamelijke beperking. Fysieke en psychische klachten die hierbij voorkomen zijn slaapproblemen, oververmoeidheid, tot niets komen, apathie, blijven huilen, buikpijn, gespannen spieren, nachtmerries, stemmingswisselingen, prikkelbaar en somberheid.
Werken aan vertrouwen, zelfvertrouwen of eigenwaarde.
Gemis van gevoelens van erkenning en waardering. Het omgaan met gevoelens van eenzaamheid of het er alleen voor staan. Moeite hebben met verantwoordelijkheden, schaamte of schuldgevoelens. Moeite hebben met het uiterlijk of uiterlijkheden, lichamelijk gerelateerde problemen. Vaak zie je hier klachten als onzekerheid, spanningsklachten als benauwdheid, misselijkheid, piekergedrag en angstklachten. Counseling gaat hier in op wat er gebeurd is en wat er verstevigt kan worden. Er worden oefeningen gegeven en gekeken wordt naar mogelijkheden in groei en ontwikkeling.
Omgaan met sterk veranderende omstandigheden.
Leren omgaan met veranderende omstandigheden, nieuwe wegen in slaan andere mogelijkheden onderzoeken. Je kan hierbij denken aan verhuizing, scheiding of pensioenering. Een nieuwe toekomst uitstippelen of nieuwe doelen stellen. Veranderingen in het leven aan gaan omdat de oude situatie niet meer gewenst is of omdat men gedwongen door de omstandigheden er mee moet leren leven. Stress, angst en boosheidklachten kunnen hier de kop opsteken. Counselen richt zich hier op het accepteren en inspelen op de veranderende omstandigheden. Het kijken naar wat er wel en niet past bij jou en hoe daar mee om te gaan of keuzen in te maken.
Puberteit en Overgang
In een tijd met sterke hormonale schommelingen waarbij je als persoon de overgang maakt naar een nieuwe fase in je leven kan heel heftig zijn voor je psychische gezondheid. Je lichaam voelt anders aan, veroorzaakt misschien wel klachten zoals buikpijn, hartkloppingen, stijfheid van gewrichten of spieren, pijn in de spieren of problemen met de spijsvertering. Door de hormonale schommelingen kan je last krijgen van stemmingswisselingen en voel je je af en toe alsof je niet meer jezelf bent. Je kan prikkelbaar zijn of heel emotioneel, dan weer intens verdrietig voelen of heel boos worden en uitbarsten tegen anderen. In deze overgangsfasen in je leven kan counseling je een helpende hand bieden om oud zeer of onverwerkte zaken die zich plotseling (weer) aandienen het hoofd te bieden. Je kan samen kijken naar waar je nu zo tegen aan loopt en hoe je dit zo goed mogelijk een plaatsje kan geven in je leven.
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit (HSP).
Tevens is counseling geschikt voor mensen die hoogsensitief zijn en hier beter mee willen omgaan of hier erg veel problemen of last mee ondervinden. Bij hooggevoeligheid is er sprake van een verhoogde zintuigelijke waarneming waardoor er veel prikkels bij je binnenkomen. Je bent erg gevoelig voor prikkels en sfeer. Je ervaart gemiddeld meer dan anderen en kleine details of verschillen zijn voor jou gelijk waarneembaar. Je bent sneller overprikkeld hierdoor. Fysieke klachten waar je last van kan hebben is allergie, eczeem, maag/darmaandoeningen, slapeloosheid of juist heel veel slapen, stemmingswisselingen en emotionele problemen. Bij hooggevoeligheid is het counselen er op gericht om klachten te verminderen door goed te leren aarden, ontspanningsoefeningen, visualisaties en het ontwikkelen van een levensstijl die past bij je hooggevoeligheid. Tevens wordt er gewerkt aan verstevigen van je zelfbeeld, zelfvertrouwen en het leren aangeven van je grenzen (nee zeggen).
Als het gaat om chronische, zware depressies, dwang of persoonlijkheidsstoornissen zal er doorverwezen worden naar tweede lijns psychische zorg.