EFT Therapy

Consult

Iedereen heeft momenten waarop je dingen in je leven anders wilt. Momenten waarop je stress ervaart, zwaar vermoeid bent of waarop je je onrustig voelt. Je wilt stoppen met roken of vermageren of je voelt je boos of verdrietig over dingen die in het verleden gebeurd zijn. Een moment waarop je wilt veranderen, maar je weet niet hoe.

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een heel eenvoudige techniek met grote impact. De techniek is gebaseerd op een eeuwenoude gezondheidsleer, waarbij de grondgedachte is dat negatieve emoties veroorzaakt worden door een verstoring in het energiesysteem.

Door een gebeurtenis is er een negatieve koppeling ontstaan tussen deze gebeurtenis en de daaropvolgende emotionele reactie. Door de techniek van EFT met de daarbij horende positieve affirmaties, kan deze koppeling doorbroken worden om zo de verstoring op te heffen en een positieve verandering te bewerkstelligen. Het is een eenvoudige, snelle en effectieve methode om negatieve emoties te neutraliseren, te verwerken en los te laten; om ongewenste gedachten om te zetten en ongewenste patronen te doorbreken en om sommige fysieke klachten op te lossen.

Door de zachtaardigheid van de EFT-technieken kan de therapie op elke leeftijdscategorie worden toegepast. Zowel jonge kinderen en tieners als volwassenen kunnen beroep doen op deze revolutionaire behandeling, ongeacht het probleem of de symptomen.
Bij kinderen wordt het acupressuurgedeelte niet op het lichaam van het kind zelf, maar bijvoorbeeld op een knuffel uitgevoerd.

EFT kan (bijna) altijd worden toegepast. Ook als je al onder behandeling bent bij een klassieke psychotherapeut of arts kan EFT perfect als aanvulling toegepast worden.

Met mijn brede achtergrond als Psychosociaal Counselor, Acupressuur-therapeut en EFT- behandelaar kan ik samen met jou die behandeling zoeken die bij jou past.

  • Oplossen van emotionele klachten; bijvoorbeeld: (de onderliggende oorzaken van) fobieën, depressies, neuroses;
  • Trauma’s, Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), zoals bij ongevallen en misbruik;
  • Negatieve emoties: schaamte, verlegenheid, onzekerheid, boosheid, angst, schuld etc;
  • Aanpassen van ongewenste overtuigingen. Wat is waar voor jou en wil je dat?Wat denk je dat je (niet)kunt, (niet) durft, enz;
  • Je identiteit (je zelfbeeld) aanpassen. Wie ben jij en wie wil jij zijn;
  • Lichamelijke en psychosomatische klachten: allergieën en hoofdpijn of andere (chronische) pijnen, enz;
  • Allergieën: hooikoorts, voedingsallergie, allergie voor dieren, enz;
  • Rouw om: verlies van een geliefde of familielid, verlies van baan, een verbroken relatie, enz;
  • Verslavingen: rookverslaving, anorexia en boulimie, alcohol, tics en OCS;
  • Helpen je Doelen te bereiken: diploma of rijbewijs behalen, stoppen met roken, afvallen, enz;

Contact

Meer over EFT

Pas de laatste jaren is er door wetenschappelijk onderzoek veel duidelijk geworden over hoe het effect van tapping (“kloppen”) kan worden verklaard.

Als je een negatieve emotie ervaart,  als je boos, verward of angstig bent, gaat je brein op “alert”. Het brein bereidt het lichaam voor om maximaal te reageren: de vecht-of-vlucht-respons.
Deze respons zorgt ervoor dat het lichaam wordt gemobiliseerd om een externe bedreiging het hoofd te kunnen bieden.
Denk bijvoorbeeld aan je voorouders als die bedreigd werden door bijvoorbeeld een tijger:
Hun hele lichaamsverdedigingssysteem sloeg  aan om hen te helpen om of te vechten of te vluchten, weg van het gevaar.  De adrenaline ging omhoog, de spieren spanden zich en de bloeddruk, de hartslag en de suikerspiegel stegen, allemaal om hen in staat te stellen hen die extra energie te geven die ze nodig hadden om de uitdaging van vechten of vluchten  aan te kunnen.
Heel vroeger waren de uitdagingen echte bedreigingen, maar vandaag de dag wordt de vecht-of-vlucht-respons op exact dezelfde manier geactiveerd door een externe fysieke bedreiging.

Toch worden de meeste vecht-of-vlucht-responses door een iets van binnenuit getriggerd.
Voor de meesten van ons wordt de stressreactie (de vecht-of-vlucht-respons)  getriggerd door een negatieve herinnering of een gedachte die zijn wortels heeft in trauma’s uit het verleden of uit geconditioneerd leren vanuit de kindertijd.

De stressreactie in het lichaam (de vecht-of-vlucht-respons) neemt dezelfde vorm aan, of de trigger nu een extern gevaar is zoals de tijger of dat de trigger een interne negatieve herinnering is.
De adrenaline rent door je lichaam, de bloeddruk en hartslag gaan omhoog  etc.

Naast vroegere ervaringen of negatieve herinneringen, is het dagelijkse leven gevuld met kleine vecht- en vlucht-ervaringen.
Wat voorbeelden:  je gaat met je kinderen……, je baas stuurt je een email waarvan je in de war raakt, je bent gestrest over je gewicht , je komt thuis in een rommelig huis, een gemaakte afspraak wordt niet nagekomen, etc.
In al deze scenario’s bereidt je lichaam zich voor met een vecht-of-vlucht-respons.
Je zegt misschien: ”Mijn lichaam reageert helemaal niet op die kleine gebeurtenissen”, maar in feite doet het dat wel.
Het is niet je adrenaline en je cortisol die door je lijf jagen als je opgejaagd zou worden door een tijger, het is een lagere-graad-reactie. Het is wel van belang dat je je ervan bewust bent, dat al deze kleine reacties bij elkaar op een gegeven moment, na een week of maand of… , een cumulerend groot effect hebben op je lichaam en je geest.
Deze diepgaande vecht-en-vlucht-reacties geven je uiteindelijk het gevoel doodmoe, gestrest, overbelast, te zwaar te zijn, die geven je een over het algemeen ongelukkig gevoel met je leven.

Wat EFT doet, met verbazingwekkende efficiency, is een halt toeroepen aan al die vecht-en-vlucht-reacties. EFT herprogrammeert de hersenen en het lichaam om anders te reageren en te handelen.

De Almond (amandel) in je hersenen

Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat de stressreactie begint in de amygdala. De amandelvormige amygdala is een onderdeel van het limbisch systeem, ofwel het zoogdierenbrein.

Dit zoogdierenbrein is gelokaliseerd tussen de frontale kwabben (neo-cortex) en het reptielenbrein (het meest primitieve deel van het brein).
Het limbisch systeem is de bron van emoties en van lange-termijn-herinneringen. Hier worden de negatieve ervaringen geanalyseerd.

De amygdala wordt wel de lichaam-rook-detector genoemd.
“Uh,oh, hier komen moeilijkheden”, zegt de amygdala, “er is iets wat onze veiligheid bedreigt”. De amygdala geeft onmiddellijk het signaal aan de hersenen om het lichaam voor te bereiden om te vluchten of te vechten.
Een eerdere negatieve ervaring kan een programma in de amygdala achterlaten. Op het moment dat iets in de toekomst lijkt op deze negatieve ervaring, dat  ervaringsprogrammaatje als het ware triggert, slaat het  alarm onmiddellijk aan.
Bijvoorbeeld: Stel dat je in groep 4 een spreekbeurt hebt gehad en tijdens die spreekbeurt  werd je uitgelachen omdat je iets verkeerds gezegd had of omdat je even stotterde, dan is het mogelijk dat er door het feit dat je je toen schaamde, een connectie is gemaakt in je hersenen en dat die benoemd is als “ Gevaar. Het is gevaarlijk als je voor mensen iets moet zeggen”.
Later, soms jaren later, moet je in het openbaar spreken. Dit feit  of alleen al de gedachte eraan, maakt dat de amygdala onmiddellijk reageert op het, in het verleden achtergelaten, programma van die gebeurtenis in het verleden. Gevolg: spanning, stress, angst (vaak onbegrepen).

Denk nog maar eens aan het feit  dat het lichaam geen verschil maakt tussen een echte bedreiging of wat de amygdala ziet als een bedreiging.

Hoewel we nog niet precies weten waarom, het ziet ernaar uit dat tappen het alarmsignaal (van het niet gewenste geactiveerde programma)van de amygdala uitzet. Het deactiveert het pad in het brein.
Tappen op de eindpunten van de meridianen zendt een kalmerend signaal naar het lichaam en de amygdala herkent dit nu als veilig.
Verder blijkt ook, dat als je tapt terwijl je praat over de stressvolle ervaring, er een tegengestelde werking optreedt: de stress vermindert. Er vindt een herprogrammering plaats in de hippocampus.  Die vergelijkt de  bedreigingen uit het verleden met de triggers van het nu om aan de amygdala door te geven of het huidige signaal een bedreiging is of niet.