Voorjaarsmoeheid

10 tips om je voorjaarsmoeheid aan te pakken De zon breekt door, de vogels fluiten: het is weer voorjaar. Toch moe, weinig energie en nergens zin in? Voor sommige mensen is dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel, dat we in de volksmond ‘voorjaarsmoeheid’ noemen. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een seizoensgebonden depressie. Andere klachten van een seizoensgebonden depressie zijn onder andere: somberheid; geen plezier meer beleven aan zaken waar je normaal gesproken wel warm voor loopt; en meer of minder eten dan je anders zou doen in het voorjaar. Het is altijd verstandig om over je depressieve klachten te praten met iemand in je omgeving. Lees de 10 tips hieronder om je (voorjaars)moeheid aan te pakken!

1. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Houd goed voor jezelf in de gaten dat je perioden van activiteit afwisselt met perioden van rust. Hierbij is het belangrijk dat je niet steeds tot het uiterste gaat maar op tijd rust neemt. Zorg ervoor dat je taken opdeelt in kleine, behapbare onderdelen en tank tussendoor goed bij. Op deze manier ga je niet over je grenzen heen en put je jezelf dus ook niet uit.

2. Leer ‘nee’ zeggen. Heb je het idee dat je regelmatig te veel hooi op je vork neemt? Misschien vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Realiseer je om te beginnen dat je altijd om bedenktijd kunt vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek. ‘De kapotte grammofoonplaat methode’ is geschikt voor als je ‘nee’ hebt gezegd, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses. ‘Nee’ leren zeggen kan je heel veel tijd en energie opleveren.

3. Leer te accepteren. Maak je je vaak druk over zaken waar je eigenlijk alles al aan gedaan hebt, of waar je niks meer aan kun doen? Leer op te houden met vechten tegen zaken in het leven die onvermijdelijk zijn. Door deze acceptatie zal je meer rust ervaren. Bovendien komt er weer ruimte vrij om met een heldere blik vooruit te kijken. Om te leren aanvaarden, kun je bijvoorbeeld meer lezen over de behandelmethode ‘mindfulness’. Bij mindfulness wordt onder meer ingegaan op het leren accepteren van gedachten en gevoelens zoals ze zijn, in plaats van je gedachten en gevoelens te onderdrukken of je ermee te identificeren.

4. Stel haalbare doelen. Door realistische, haalbare doelen te stellen kun je ervoor zorgen dat je jezelf niet overvraagt. Wanneer je de lat te hoog legt, loop je het risico je doelen niet te behalen en met een teleurgesteld gevoel achter te blijven. Deel je klus in kleine taken in. Met ieder behaald tussendoel kun je trots zijn op jezelf: en kom je dichter bij je einddoel.

5. Slaap goed. Slaap is heel belangrijk om je lichaam en geest te herstellen. Goede slaap draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel. Zorg er dus voor dat je goed slaapt. Je kunt veel doen om goed te slapen. Van ontspanningsoefeningen doen tot je slaapkamer goed ventileren voordat je gaat slapen.

6. Niet blijven piekeren: maar je problemen daadwerkelijk oplossen. Blijf je vaak malen over problemen? Piekeren is het voorportaal van handelen. Door te piekeren blijf je in loepjes denken en kom je niet tot een oplossing. Leer dus om, in plaats van te blijven nadenken over een probleem, je probleem daadwerkelijk in kaart te brengen en vervolgens op te lossen. Als dit niet mogelijk is, probeer het dan los te laten: je kunt er toch niks aan veranderen.

7. Beweeg! Bewegen versterkt lichaam én geest. Er zijn talloze voordelen: je humeur verbetert, je raakt beter bestand tegen stress en je voelt je fitter. Probeer minimaal vijf dagen in de week een half uur te bewegen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hardlopen, zwemmen, tuinieren en wandelen. Je kunt extra beweging ook gemakkelijk in je dagelijks leven inpassen door een aantal kleine aanpassingen te maken. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets als je boodschappen gaat doen, of neem vaker de trap in plaats van de lift.

8. Herken stress en leer er goed mee omgaan. Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid: je polsslag versnelt, je spieren spannen zich aan en je ademhaling wordt sneller en dieper. Stress kan functioneel zijn: je kunt je beter concentreren voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of tentamen. Stress kan ongezond zijn als je te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Lees alles over stress en hoe je hier het beste mee omgaat in het Stress Centrum.

9. Matig met koffie en alcohol. Je voelt je tijdelijk beter wanneer je koffie of alcohol drinkt, maar op de lange termijn zal je je juist beter voelen wanneer je hiermee matigt. Je zult je fitter gaan voelen en meer energie krijgen.

10. Doe leuke dingen. Spreek af met vrienden, pak een hobby van vroeger weer op of kijk een goede film: ook als je er in eerste instantie geen zin in hebt. Het helpt je om je batterij weer op te laden en al je zorgen even van je af te schudden.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Werken deze tips niet? Er kan meer aan de hand zijn dan alleen (voorjaars)moeheid. Praat over je klachten met iemand in je omgeving. Wellicht dat ik je verder kan helpen bij het vinden van een passende behandeling.

Contact

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.