Hoe gaan we om met eenzaamheid
Hoe gaan we om met eenzaamheid.
Tijdens het leven heeft iedereen ooit wel eens het gevoel van eenzaamheid. Vele weten dat dit gevoel van voorbijgaande aard kan zijn. Maar er zijn ook mensen die te kampen hebben met langdurige of chronische eenzaamheid.
In de praktijk maak ik al deze vormen van eenzaamheid mee.
- Emotioneel missen: Je mist een intieme partnerrelatie waar jij alles bij kwijt kunt. Die naar je luistert en waar je bij terecht kunt. Vooral na scheiding of wegvallen van een partner
- In de Essentie: Je voelt je meestal eenzaam, of je nu mensen om je heen hebt of niet. De eenzaamheid zit diep van binnen en komt meestal voort uit het verleden en vraagt om bewustwording en zingeving.
- Klein netwerk door situaties: Bijvoorbeeld ouderen hebben hier veel last van. Men kan door lichamelijk ongemakken niet meer uit huis, het netwerk wordt kleiner en men voelt zich opgesloten in huis. Dit is een eenzaamheid die ik in mijn werk veel tegenkom bij ouderen. In de laatste levensfase is er veel behoefte om te praten (over dat wat nog niet uitgesproken is).
Uit onderzoek blijkt dat Eenzaamheid is een groeiend probleem is. Eenzaamheid treft niet alleen ouderen of jongeren maar ook volwassenen kampen hiermee.
En met name de laatste doelgroep die zich in essentie eenzaam voelen biedt mijn traject Leef weer creatief met je Innerlijk kind veel resultaat.
Vaak is het verleden en het afgesneden zijn van je innerlijk kind de reden van eenzaamheid. Ga jij je weer verbinden met jezelf en het bewustwording/zingevingsproces in, dan verdwijnt je eenzaamheid geheel of grotendeels. Je vindt jezelf weer terug.
Tijdens het traject werken we met: Creatieve werkvormen, Innerlijk kindwerk en EFT
Lees ook mijn nieuwsbericht Innerlijk kind.