Angst en Paniek

Als angst en paniek je leven beheerst

 

Wat kun je zelf doen?

Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met zoeken naar hulp. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan je angsten werken. Bijvoorbeeld met een zelfhulpboek of een cursus op internet. Je kunt ook informatie en lotgenotencontact zoeken via een patiënten­organisatie. Hebben jouw klachten invloed op je dagelijkse leven? Ga dan naar een hulpverlener.

Mensen die lange tijd last hebben van een angststoornis, kunnen hun werk en vrienden kwijtraken en vereenzamen. De kans daarop is vooral groot als zij de angst voor iedereen verborgen houden. Dertig procent van de mensen met een angststoornis heeft ook te maken met depressie of alcoholmisbruik. Ook voor een partner, kinderen en vrienden is de angst vaak een zware belasting. Bijvoor­beeld als hun vriend(in) nooit zonder hun begeleiding over straat durft te lopen.

 

Praten

Het is belangrijk problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Door te praten over je problemen geef je voor jezelf toe dat ze er zijn. En misschien worden jou klachten wel minder. Door hardop te denken merk je wat voor klachten je hebt en hoe erg ze zijn. En misschien ontdek je dat je niet de enige bent met dit probleem. Misschien kan deze persoon je steun geven. Veel mensen durven niet over hun problemen te praten uit schaamte of uit angst ‘gek’ gevonden te worden. Die angst is meestal onterecht.
Praten, maar met wie?
Het is belangrijk iemand te kiezen bij wie jij je op je gemak voelt. Iemand die je goed kent en die om je geeft. Dat kan een zus, broer of ouder zijn. Maar ook een goede vriendin of sportmaatje. Soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent.

Hulp zoeken

Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak je je zorgen ? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken en een afspraak te maken.

 

Bellen, mailen

Voor hulp bij psychische problemen kun je contact opnemen.

Contact

 

Tips

  • Probeer een goed beeld te krijgen van je angst. En bepaal wat voor invloed deze angst op je leven heeft. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: Waar ben ik bang voor? Wat betekent deze angst voor mijn leven?
  • Praat over je angsten met mensen in jou omgeving, bijvoorbeeld met familie, vrienden of collega’s.
  • Bepaal welke klachten je hebt bij beginnende paniek of angstgevoelens. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: Wat voel ik bij beginnende paniek of angst? Wat gebeurt er in mijn lichaam?
  • Geef zo min mogelijk toe aan de angst. En confronteer jezelf juist met angst­aanjagende situaties. Besef dat de paniek ook weer over gaat. Wees voorbereid op lichamelijke klachten die je krijgt in angstaanjagende situaties. Loop niet weg voor je klachten en ga de confrontatie aan! Dan merk je dat de onrust, het trillen en zweten na een tijdje weer wegzakken.

Ademhalingsoefeningen

 

 

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.