Intimiteit in je relatie

Bruiloft, Strand Huwelijk, Liefde, Een Paar

Intiem zijn is niet hetzelfde als met elkaar vrijen, maar heeft wel invloed op seksualiteit. Verras je partner, toon interesse, geef complimentjes en raak elkaar aan!

Intimiteit met je partner is belangrijk als je een relatie hebt. Het zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt bij je partner, je van de ander op aan kunt en je durft bloot te geven. Dat maakt je relatie hechter. Intimiteit gaat over een gevoel van nabijheid en liefdevol contact met je partner. Om een relatie goed te laten slagen is intimiteit van groot belang.

Intimiteit is meer dan seks alleen

Een intieme relatie met je partner kan iets anders zijn dan met elkaar vrijen. Intiem zijn betekent ook aandacht hebben voor elkaar, interesse tonen in elkaar, samen genieten van muziek, een film of lekker eten, complimenten geven, samen knuffelen en elkaar aanraken. Bij intimiteit horen ook respect hebben voor elkaar, je kwetsbaar durven opstellen en elkaar vertrouwen horen. Je kunt intiem zijn zonder seks te hebben.

Intimiteit heeft zoveel invloed op seksualiteit

Is de relatie met je partner prettig en voel je je intiem met elkaar? Dan heeft dat een positieve uitwerking op seksualiteit. Je durft je eerder bloot te geven en je voelt eerder vertrouwen om aan te geven wat je wel en niet prettig vindt. Er ligt dan vaak minder druk op het vrijen, omdat dat niet meer de voornaamste manier is om elkaar liefde en genegenheid te tonen. Intimiteit kan leiden tot vrijen, maar dat hoeft niet.

Intimiteit als helend ‘medicijn’ in jouw relatie

Juist als seksualiteit minder makkelijk gaat is het belangrijk om wel te zorgen voor intimiteit. Dat zorgt voor een hechte band, vertrouwen en steun aan elkaar. Dit geldt bij plezierige momenten, maar ook als het even minder lekker gaat, bijvoorbeeld als één van beiden een tijdje minder lekker in zijn vel zit of als één van de twee ziek is. Bovendien voel je je meer op je gemak om je zorgen en onzekerheden met elkaar te bespreken, ook over de relatie zelf en over seks.

Tips

  • Toon interesse in elkaar. Laat zien dat je de ander ziet.Wat houdt de ander bezig, werk, vrienden? Door interesse te tonen laat je de ander zien dat je hem/haar de moeite waard vindt en leer je je partner beter kennen. Bovendien kun je steun bieden als het even wat minder gaat.
  • Doe moeite voor elkaar. Heb iets voor elkaar over. Dit lijkt een open deur, maar is erg belangrijk om te laten zien dat je de ander de moeite waard vindt en jezelf niet altijd op nummer één zet. Kook bijvoorbeeld eens lekker voor je partner, maak eindelijk die plankjes in de keuken als je dat al een tijd van plan was of plan een avond vrij voor elkaar. Het gaat om kleine dingen.
  • Verras je partner. Een gift voor jou en je partner. Moeite doen voor je partner is belangrijk, maar als je dit ongevraagd doet waardeert je partner dat waarschijnlijk dubbel. Dus doe spontaan boodschappen, regel ‘stiekem’ een oppas voor een avondje samen of koop een klein cadeautje.
  • Geef complimentjes en zeg lieve dingen. Dit is een teken van waardering en liefde. Door complimentjes kunnen mensen opbloeien, bijvoorbeeld door een sms’je, een briefje op het kussen of het gewoon zeggen.
  • Geef aandacht aan je uiterlijk. Maak je aantrekkelijk voor jezelf en je partner.Trek mooie kleren aan, verzorg je lichaam, ruik lekker, zorg dat je fit bent. Als je je aantrekkelijk voelt, straal je dat ook uit.
  • Raak elkaar aan. Doe moeite de ander te laten zien hoe lief je hem of haar vindt. Door elkaar vaak aan te raken laat je zien dat je graag bij de ander wilt zijn. De manier waarop je elkaar aanraakt is natuurlijk wel belangrijk. Een afstandelijke kus, functioneel aanraken omdat je ‘erlangs’ moet of een klopje op de schouder zijn minder intieme tekenen.
  • Geef de ander ruimte. Ben niet te afhankelijk. Intimiteit kan ook betekenen dat je af en toe wat afstand neemt om je eigen gang te gaan en dat je je partner die ruimte ook geeft. Buitens-binnenshuis.
  • Leer de voorkeuren van je partner kennen. Wil weten wat je partner fijn vindt. Wat vindt jouw partner een prettige vorm van intimiteit? Wat zijn prettige aanrakingen? Hoe zit dat met vrijen? Ieder persoon is anders, je kunt er niet vanuit gaan dat je partner dezelfde behoeftes heeft als jij. Dat kun je doen in een gesprek op een moment uit dat jullie allebei ontspannen zijn. Je kunt er ook een spelletje van maken. Schrijf bijvoorbeeld allebei op briefjes waar je van geniet en waarvan je zin krijgt. Doe deze briefjes in twee kommetjes, trek in de loop van de week om de beurt een briefje uit het kommetje van de ander en pas deze tip toe in de praktijk. Dat kan ook een aanleiding zijn om er met elkaar over te praten, zodat de ander uitleg kan geven aan zijn of haar voorkeur.

 

In mijn praktijk kom ik veel relatieproblemen tegen omdat intimiteit ontbreekt. Willen jullie hierin geholpen worden? Neem dan contact op!

 

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.