Relatietherapie: We blijven bij elkaar voor de kinderen!

kind

Is dit echt de juiste manier mee om te gaan?

Wat geven we onze kinderen mee?

Bij elkaar blijven voor de kinderen? Als je het beste voor je kinderen wilt en je verblijft in een relatie die is onacceptabel, welke les wil je dan je kinderen leren? Wat zullen ze denken en voelen, wat normaal is in een relatie? Zal het niet eerder een voorbeeld zijn dat ze op een dag zelf vatbaar zijn voor misbruik van mensen en situaties? “Het antwoord is ja. Dus stop met het doen alsof.

Een slachtoffer van emotionele, verbale en fysieke mishandeling wil de relatie laten overkomen als “normaal”  Ze zijn bereid hard te werken om de relatie maar te laten slagen, of durven niet uit de relatie te stappen, zelfs als het nadelige gevolgen heeft.

Voorbeeld:
Toen de tijd voor ons kwam, na lang  strubbelen in de relatie, om onze kinderen te vertellen dat we zouden gaan scheiden, vroegen we andere mensen hoe ze het deden, spraken met onze therapeut over: wanneer en hoe moeten we dit doen,  en hoe om het te kaderen. En dan, toen we het, mijn zoon van 13, vertelde, maakte hij een bijzondere opmerking:

“Ik heb al zien aankomen toen ik zeven was.”

In het werken met kinderen-jongeren ben ik er zeker van dat ze een veel beter zicht op de echte problemen in hun leven hebben. Met name daar  waar hun ouders “vechten” ziet en voelt het kind de spanningen.  Daar waar de ouders hun best doen om alles “normaal” te laten overkomen voelt het kind dat het fout zit.

Door er niet over te spreken en de schijn op te houden gaat een kind zich onveilig voelen. Ze voelen dat hun thuis-basis wankelt maar wordt ontkent/verzwegen door de ouders.

Ook daar waar de ouders een  gewelddadige relatie zitten en geen besluit kunnen of durven nemen, verkeerd het kind in een ongezonde schadelijke situatie. Vaak maken die kinderen zich onzichtbaar en voelen angst. Wat later resulteert in langdurige therapie voor bijvoorbeeld angsten en depressie.

Vergeet niet, kinderen zijn natuurlijke sponzen.

Als je doorgaat om het spel te spelen “bij elkaar blijven voor de kinderen,” dan gaat dit ten koste van de geestelijke gezondheid van je kinderen. En die prijs is te hoog. Dus neem verantwoordelijkheid voor jezelf en de situatie en denk aan je voorbeeld-functie als ouder. Zoek hulp.

Heb jullie hulp nodig neem dan contact op!

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.