Emotionele beschadiging

Afbeeldingsresultaat voor emotional abuse

Tekenen van emotionele beschadiging

Emotionele beschadiging vindt plaats wanneer persoonlijke conflicten en emoties direct ons fysieke en psychologische welzijn beïnvloeden. Emotionele beschadiging manifesteert zich door symptomen zoals geïrriteerdheid, depressie, emotionele instabiliteit en vermoeidheid.

Hoewel er veel triggers bestaan, is de onderliggende oorzaak van emotionele beschadiging het onvermogen om tijd vrij te stellen om ons innerlijke leven te doorvoelen, om te zetten en te helen.

Voor hulp, neem contact op

Hoe weet ik of ik beschadigd ben?

Misschien is er bij jou sprake van emotionele beschadiging zonder dat je je dit realiseert. Om te ontdekken of je emotioneel beschadigd bent, moet je goed letten op bepaalde gedragspatronen – dingen die je doet, ondanks het gegeven dat ze slecht voor je zijn.

Als je één of meer van deze gedragingen vertoont, dan kan het zijn dat je emotioneel beschadigd bent:

Je zit in de verdediging

Een persoon die emotioneel beschadigd is, verkeert in een zelfbeschermingsmodus en interpreteert de daden of woorden van anderen voortdurend als aanvallen.

Als je emotioneel beschadigd bent, dan bepalen je onzekerheden  je leven. Je neemt een afwachtende houding aan en bent jezelf vaak aan het verdedigen. Je zelfvertrouwen is volledig gereduceerd en alles zorgt ervoor dat jij je kwetsbaar voelt.

Je blokkeert het positieve en richt je op selectieve wijze op het negatieve. Dit zorgt er vaak voor dat je de woorden of daden van anderen verdraait, waarbij je op een agressieve manier probeert jezelf te beschermen tegen het mogelijke kwaad waar jouw emoties voor op hun hoede zijn.

Je bent overmatig kritisch

Wanneer mensen emotioneel beschadigd zijn, dan leggen ze zichzelf een barrière van onverzettelijkheid op. Ze zijn veel te hard voor anderen en zichzelf.

Als je beschadigd bent, dan is het waarschijnlijk dat je als gevolg van je neiging om alles onder controle te hebben te veeleisend bent voor jezelf en jezelf zelfs de kleinste beweegruimte niet toestaat. Probeer wat goedgezind te zijn voor jezelf en anderen.

Je voelt je emotioneel afgesloten

Wanneer we emotioneel beschadigd zijn, dan kiezen we ervoor om onze emoties af te schermen en ons te beschermen tegen onze eigen gevoelens.

Dit is waarom een persoon die overweldigd wordt door zijn eigen gevoelens dichtslaat en zich afsluit. Als je je emotioneel hebt afgesloten, dan voel je je niet in staat om je leven op welke manier dan ook te herstellen. Wanneer onze hersenen worden overspoeld door onze emoties, kunnen we niet helder en effectief nadenken of handelen.

Je bent en voelt je agressief tegenover anderen

Emotioneel beschadigde mensen kunnen agressief  en gevaarlijk worden. Dankzij de emotionele blokkade kunnen ze niet helder reageren, noch zijn ze in staat om de mensen die hen omringen op rationele wijze te beoordelen. Daarbij komt dat het moeilijk wordt voor hen om empathie voor anderen te voelen.

Deze agressieve houding naar buiten toe is in werkelijkheid een bijproduct van de veroordeling en de schuld die emotioneel beschadigde mensen naar zichzelf toe voelen. Ze projecteren hun angsten en frustraties op anderen als manier om te ontsnappen aan en vrij te zijn van zichzelf.

Zelf-sabotage

Het leven doorstaan kan moeilijk zijn voor mensen die beschadigd zijn door hun onverwerkte emoties. Ze zijn bang voor succes, omdat ze niet kunnen omgaan met onzekerheid. Emotioneel beschadigde mensen geloven niet in hun eigen vermogen om aan te kunnen wat het leven op hun pad brengt.

Alles moet achter slot en grendel worden geplaatst en nog eens worden vastgezet en duizend keer worden getest. Als je emotioneel beschadigd bent, onthoud dan dat er maar één persoon is op deze wereld die je ervan kan weerhouden om ver te komen in het leven en die persoon ben jij.

Wat kan ik doen als ik emotioneel beschadigd ben?

We hebben tijd nodig om te helen. Net als wanneer je te veel alcohol hebt gedronken, zul je een kater ervaren. Emotionele katers veroorzaken schuld, voortdurende boosheid, moeilijkheden met slapen en verdriet.

Maar maak je geen zorgen, door je gedrag en emoties te identificeren, is de eerste stap naar genezing al gezet. Nu je dit weet, kun je je neiging om te veel negatieve emoties te hebben achter je laten en beginnen aan een proces van emotionele reiniging dat hard nodig is. De symptomen zullen verdwijnen en je gevoelens zullen weer op één lijn komen te zitten met de realiteit.

Wil je hier hulp bij? Neem dan contact op.

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.