Bewust worden van je emotionele-projecties

Man, Soledad, Alleen, Landschap, Zomer

Wat is een emotionele projectie?

Een projectie komt voort uit eigen ontkende emoties. Je ontkent, verbergt of doorziet niet je eigen emoties en projecteert de pijn op een ander.

Het gebeurt vaak onbewust. Projectie is een afweermechanisme tegen negatieve emoties en hoeven we zaken die wij in onszelf niet graag erkennen, En hoeven we de pijnen of aannames die in onze schaduwkant liggen, niet aan te gaan. Het is immers makkelijker om deze op andere mensen  te projecteren dan op onszelf.

Het negatieve dat je in anderen ziet zegt vaak meer over jezelf, dan over de ander. Dit vraagt eerlijk en bewust kijken naar jezelf.

Emotionele-projectie een afweermechanisme

Bij een emotionele projectie sta je niet meer open voor een volwassen gesprek maar laat je je leiden door je emotie. Projectie is dan  een afweermechanisme. Je wilt de oorspronkelijke pijn niet voelen, dus projecteer je deze op een ander.

Projectie en conflicten

Projectie is vaak de bron van veel conflicten, tussen mensen. We zien elkaar niet meer duidelijk maar wel het beeld van onszelf dat we op iemand anders projecteren.

Positief projecteren

Projectie hoeft niet altijd negatief te zijn, er bestaat ook positieve projecties. De kwaliteiten en talenten die je naar anderen toe projecteert, die zitten ook in jou.

Bewust omgaan met negatieve emoties

Veel emoties komen voort uit ons verleden en zijn vaak een onbewust bestaan gaan leiden. Wanneer je deze emotie leert (h)erkennen leer je jezelf beter kennen en kun je een bewuster leven gaan leiden.

Kom je hier niet uit? Neem dan contact op.

Plaats een reactie

Vult u altublieft uw naam in Vul alstublieft een geldig e-mailadres in. Alstublieft, schrijf uw bericht.